Den kognitive diamant - En metode til at påvirke hvad du får ud af livet

Diamanten

Den kognitive diamant katalinmontserrat.dk

Hvis du vil ha noget andet, end du plejer at få …
så må du gøre noget andet, end du plejer at gøre!

Den sætning har vi vist alle hørt mange gange … og det er stadig sandt!

Vi kender nok også alle sammen til nogle helt almindelige eksempler:

  • Vil du tabe dig? Så vil det være helt naturligt at spise og drikke anderledes, end du plejer, og/eller at bruge din krop mere aktivt i dagligdagen.
  • Vil du have mere glæde og livsgnist ind i dit liv? Så skal du måske op af sofaen og væk fra de daglige timer med Netflix, så du kan komme ud og gøre noget aktivt sammen med andre levende mennesker.

Har du tænkt over, hvor mange forskellige måder, du kan ’gøre noget andet’ på?

Under min uddannelse til Kognitiv Mentor blev jeg præsenteret for ’Den Kognitive Diamant’.

Den kognitive diamant beskriver så flot 4 af de måder, vi kan påvirke det, vi får i livet:

  • Vore tanker
  • Vores krop
  • Vores adfærd
  • Vore følelser

Tanke, følelse, krop og adfærd er forbundet så tæt, at når vi ændrer på et element, så vil de tre andre blive påvirket.

Vi er ikke begrænset til ‘at gøre‘ noget andet

Vi er er altså ikke begrænset til ’at gøre’ noget andet, hvis vi ønsker os noget andet og mere af livet. At tænke eller føle på en ny måde eller behandle vores krop anderledes vil også påvirke det, vi får i livet.

Et eksempel:

  • Hvis f.eks. jeg går og tænker om mig selv, at jeg ikke dur til noget. Så vil min kropsholdning over tid blive noget sammenfalden, jeg vil hænge med hovedet, jeg vil blive ked af det, og jeg vil måske holde mig selv tilbage fra at deltage i alt det sjove sammen med andre.
  • Hvis jeg nu i stedet for aktivt tænker på alt det jeg kan og er (og tro mig, vi kan og er alle sammen noget). Så vil jeg føle mig taknemmelig for alt det jeg har og er og kan. Jeg bliver gladere. Jeg ranker ryggen, og jeg får lyst til at bevæge mig ud i livet … alt dette ’bare’ ved at ændre mine tanker.

Præcis på samme måde vil en ændring på et hvilket som helst af de 4 områder påvirke dit liv med alt, du er og kan og gør … er det ikke tankevækkende?

Så … hvad har du lyst til at ændre i dit liv?

Hvilket af de 4 områder har du lyst til at kaste dig over og ændre på?

Det er helt tilladt at plukke de lavt hængende frugter, så vælg bare det område, som er lettest for dig at arbejde med. Har du f.eks. lyst til at arbejde med din krop? … eller falder det dig mere naturligt at starte med dine tanke-mønstre?

Pluk de lavt hængende frugter

En af de super smarte features ved den kognitive diamant er:

Har du et issue på et af de 4 områder, og er det svært for dig at fixe det direkte, så kan du sætte ind på et af de andre områder og så lade ændringen brede sig derfra.

Et eksempel:

  • Har du en uhensigtsmæssig adfærd, som du har meget svært ved at ændre på, så læg mærke til, hvad du føler og hvad du tænker, lige når adfærden sætter ind. Nu kan du arbejde aktivt med at ændre dine følelser og tanker i situationen … og så vil din adfærd ændre sig … Det er da smart, ik?

Har du lyst til at trampe videre ad den sti, som du har trampet hidtil … blive i det trygge og sikre og kendte? (er du nu helt sikker på, at det er så trygt og sikkert og kendt på den sti?)

Eller har du lyst til at udforske og designe dit liv. Gå på opdagelse. Opdage nye sider af dig selv og livet?

Livet sker, og det er dit valg, om du har mest lyst til at flyde med strømme og tage de hvirvler og vandfald, som du tilfældigt kommer forbi, eller om du aktivt vil designe din rejse i livet, prøve ting og muligheder af og vælge den retning, du ønsker at følge hvert øjeblik.

Konceptet i diamanten kan du gå igang med at bruge lige nu