Kender du det guld, der er gemt i din skygge? - Katalin Montserrat

Kender du det guld, der er gemt i din skygge?

Golden Shadow

Aj, Han er da bare for latterlig!

Du ved det lige så snart du ser ham eller hører ham tale, også selvom du egentlig ikke kender ham endnu.

Du ved allerede, at han er sådan en type, som du bare ikke kan holde ud!

Og så er det, at du undrer dig helt vildt over, at alle andre ser ud til at synes, at han er helt fantastisk talentfuld/vittig/dygtig/flot. Hvad sker der da for dem? – kan de da slet ikke se, hvor ubehagelig en person, han er?

Har du oplevet det? – det har jeg i hvert fald, også mere end 1 gang.

Det handler om skygger

De skygger, jeg her taler om, er de sider af vores personlighed, som ligger gemt af vejen og ikke er så synlige.

De personlige skyggesider rummer svarene på hvad det er, der sker, når vi har disse uforklarlige reaktioner, som ser ud til at være helt ude af proportioner som f.eks. i eksemplet ovenfor, hvor jeg dømmer en person latterlig allerede inden jeg rigtig har lært ham at kende.

Debbie Ford blev min redningskvinde. 

Debbie Ford hjalp mig til at se på disse situationer og mine egne reaktioner sådan lidt udefra. Jeg opdagede, at der i disse situationer lå gemt en kilde til at vokse som menneske.

En skyggeside, som har været gemt væk alt for længe, kan vise sig på mange måder. Først måske som uforklarligt voldsomme reaktioner på noget i vores omgivelser. Sidenhen også som f.eks. psykisk uligevægt, usunde tanker eller fysiske skavanker og sygdomme. Der kan endda være tale om direkte selvdestruktive mønstre, og ofte bærer skyggen på en hel del skyld og skam og lavt selvværd.

Hvis vi ikke tager os af det, som ligger gemt i vores skygge,
så er det meget sandsynligt, at det vil stikke sit hoved frem, når vi har et svagt øjeblik,
og det er faktisk ofte på et rigtigt ubelejligt tidspunkt.

Er du klar over alt det guld, som ligger i dvale i din skygge?

Det kan bestemt godt betale sig at tage et kig på skyggesiderne. Rejsen ind i skyggelandet kan til tider være ret underholdende, og til andre tider kan den være ret så smertefuld. Uanset hvordan rejsen forløber, så ligger der guld gemt.

Debbie sammenligner disse skyggesider med badebolde, som vi forsøger at holde under vandoverfladen. Når vi er stærke og ressourcefulde, så kan vi nemt holde et antal bolde under vandoverfladen, men så snart vi er i en presset situation, eller når vi bliver fanget off guard, så springer badebolden frem og bliver synlig.

Skyggerne har vi skabt som reaktioner på oplevelser i vores liv. De kan være skabt som reaktioner på store traumatiske hændelser men også som reaktioner på oplevelser, som udefra set ser ubetydelige ud, men som af den ene eller anden grund har sat sig dybt i os, som en uhåndteret skygge. Især de oplevelser, som ligger i de tidligste barneår, har bidraget til formning af de skyggesider, som igen og igen popper op i vores liv.

Har du lyst til at vide mere om dine skygger?

Der meget mere at finde på Debbies hjemmeside http://www.debbieford.com/. Jeg kan varmt anbefale hendes lille bog ”Kast lys over skyggen”, som er både sjov og let læst. Den var min øjen-åbner, og jeg er sikker på, at du også kan få dig nogle sjove aha-oplevelser og en lejlighed til at grine kærligt af og med dig selv.