Hopper du over hvor gærdet er lavest?

Hopper du over hvor gærdet er lavest?

Einstein citat

… så har du muligvis fat i noget af det rigtige.

“Everything should be made as simple as possible, but not simpler” (A. Einstein)

Er livet hårdt?

Ja, vil mange måske sige lige nu.

Det er udfordrende tider, vi lever i, og vi kan vist godt blive enige om, at verden omkring os forandrer sig med en hastighed, som vi ikke har set før.

De mange forandringer gør det helt nødvendigt, at vi bliver meget bedre til at bruge vores ressourcer intelligent.

Den tid er ovre, hvor vi bare greb til at arbejde mere og hårdere, når vi skulle løse vores udfordringer.

At arbejde mere og hårdere på den måde, vi altid har gjort, giver os mere af det samme, som vi altid har fået.

Tiden er inde til at få noget, der er bedre, i stedet for bare mere af det samme.

Minimum effective dose

’Minimum effective dose’ er et begreb, som vi kommer til at høre meget mere til. Det passer perfekt, når vi skal til at bruge vores ressourcer mere intelligent.

Lad mig introducere ’Minimum effective dose’ … ja, faktisk er det ikke noget, jeg har fundet på. Det var Tim Ferris (ham med ’4-hour workweek’), som så, at der kunne være en fordel ved at undersøge, hvad der er den mindste dosis, der skal til, for at producere et ønsket resultat.

Tim Ferris’ tese er, at maximum produktivitet kræver at vi finder ’minimum effective dose’. Oprindeligt arbejde Tim Ferris med tesen ifm. fitness/styrke-træning, men det har vist sig, at den gælder i mange af livets forhold som f.eks.

  • Vand koger ved 100oC … og højere temperatur koger ikke vandet mere.
  • Det kan lade sig gøre at slå et søm i med en skruetrækker, men vil du gøre det hurtigt og sikkert og med mindst anstrengelse, så brug en hammer.

’Minimum effective dose’ giver ikke bare det suverænt bedste resultat, men ovenikøbet også på kortest mulig tid.

Alt udover ’minimum effective dose’ er i bedste fald spild af ressourcer, og i værste fald kan det være direkte ødelæggende eller skadeligt eller forsinke processen.

’Minimum effective dose’ er et vigtigt element, når vi skal skabe og leve i fremtidens fællesskaber.

Når vi vil udnytte den strøm af forandringer, der ligger til os i fremtiden, til fulde og ride på bølgen, så er det vigtigere end nogensinde, at vi bruger vores ressourcer intelligent, samarbejder og gør det, vi hver især er bedst til. Vi må bevæge os fra et fokus på ’mere’ til et fokus på ’bedre’.

Tim Ferris er i øvrigt ikke alene om at anbefale ’minimum effective dose’. Albert Einstein citeres også for noget i samme boldgade:

Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
(Albert Einstein)

Jeg vælger at lytte til Einstein og Ferris. Jeg tror på den tilgang til livet.

Hvad med dig, din chef, dine medarbejdere, din familie … hvor står du og I i forhold til at kigge efter ’minimum effective dose’ i de opgaver, som du og I løser i hverdagen?

Hvad med f.eks. møderne på arbejdspladsen? Kunne I nå et resultat på 20 minutter i stedet for 50 minutter? … og kunne resultatet blive bedre, når der ikke var tid til at miste fokus?

Find minimum effective dose i dine opgaver og få ikke bare gode men meget bedre?

Keep it simple

Vil du I fremtiden bruge endnu flere ressourcer (tid, energi, penge) på at få mere og mere af det samme? Eller vil du bruge dine ressourcer intelligent, anvende ’minimum effective dose’ og gå efter noget bedre?

Det er dit valg og dit ansvar. Hvad vælger du?